Kreditvärdighet

Dela

Du har säkerligen hört talas om begreppet kreditvärdighet någon gång. Begreppet används nämligen flitigt i lånsammanhang. Men vet du egentligen vad man menar när man talar om kreditvärdighet? Och kanske viktigast av allt, vet du vad som avgör hur hög just din kreditvärdighet är?

Det är trots allt inte särskilt enkelt att veta, särskilt om man är en nybörjare inför lån och krediter. Därför ska vi nu i detalj gå in på allt som har med kreditvärdighet att göra så att du vet vad som gäller i framtiden.  Vi ska även ge dig några smarta tips gällande hur du kan förbättra din kreditvärdighet.

Vad är kreditvärdighet?

Först och främst ska vi börja med att reda ut vad kreditvärdighet faktiskt är. Man kan säga att det är ett slags betyg på din ekonomiska situation. Därför använder man sig även ofta av begreppet kreditrating. Ju högre din kreditrating är, desto större möjligheter har du när det gäller lån och krediter. Du har även lättare att ingå hyresavtal och teckna abonnemang.

Vi vill dock vara tydliga med att det inte endast är storleken på din inkomst som avgör om du har en god kreditvärdighet. Det finns en mängd människor med höga månadsinkomster som är slarviga med sin ekonomi och drar på sig anmärkningar kors och tvärs. Visst, din inkomst är självklart en avgörande faktor men i slutändan är det din ansvarsfullhet när det gäller återbetalningar och skulder som avgör hur god din kreditvärdighet är. Har du ett register fritt ifrån skulder och anmärkningar, en normal inkomst och få utgifter räknas alltså din kreditvärdighet som mycket god.

Så avgörs din kreditvärdighet

Hur man bedömer kreditvärdighet kan faktiskt variera en del mellan olika kreditupplysningsföretag men generellt sett brukar följande faktorer vara avgörande:

  • Dina inkomster i förhållande till dina utgifter. Därefter tittar man på hur stor din disponibla inkomst är, det vill säga den summa du får över efter att alla fasta utgifter är betalda. Långivaren vill vara säker på att du klarar av en återbetalning med den resterande summan du har tillgodo varje månad.
  • Hur din levnadssituation ser ut. Är du gift, har ett stabilt jobb och barn som lämnat hushållet är din kreditvärdighet generellt sett högre än om du bor ensam i en lägenhet, har mindre barn att försörja eller en sambo som inte jobbar.
  • Din tidigare lån- och återbetalningshistorik. Som vi nämnde tidigare är din ansvarsfullhet en stor del när det gäller bedömningen av din kreditvärdighet. Har du skött dina tidigare betalningar, inte ansökt om allt för många små krediter och är fri ifrån anmärkningar höjs din kreditvärdighet.

Kreditvärdighet – så kan du förbättra den

Din kreditrating är knappast huggen i sten utan det finns faktiskt saker du kan göra för att förbättra den. Nedan ska vi ge några exempel.

  • Avsluta och släng kreditkort som du ändå inte använder. Dessa syns nämligen i kreditupplysningen och kan sänka din kreditvärdighet.
  • Flytta inte runt. En stadig bostad kan nämligen höja din kreditrating eftersom din levnadssituation anses vara stabilare.
  • Öka dina inkomster. Inkomsten är inte allt när det gäller kreditvärdighet men den kan definitivt underlätta, särskilt om du vill låna större summor. Se dig omkring efter ett extra jobb eller ett jobb med en högre lön.
  • Om du har en sambo som arbetar men som inte är skriven hos dig bör du skriva personen på din bostad. Detta kan nämligen höja din kreditvärdighet eftersom hushållet då får en ytterligare inkomst att falla tillbaka på och dessutom anses ni dela på boendekostnaderna.
  • Sist men inte minst, se till att betala dina räkningar i tid. En betalningsanmärkning kan i många fall vara förödande för din kreditvärdighet så var ansvarsfull när det gäller dina utgifter.