Bli skuldfri

Dela

I artikeln ”Undvik skuldfällan” gav vi dig som vill hålla dig borta ifrån skuldsättning några värdefulla tips. Har du dock redan trillat ner i skuldfällan kanske inte de tipsen är till någon större nytta. Här ska vi istället ge dig några hjälpsamma tips om hur du kan ta dig ur skuldträsket och får kontroll över din ekonomi igen.

Det är kanske inga roliga råd att följa och självklart kommer det vara en tuff period, men vi garanterar att när du väl klättrat upp ur skuldfällan kommer du aldrig vilja hamna där igen.

Våra tips för dig som vill bli skuldfri

 • Ta inga nya lån eller krediter om du redan har skulder. Detta skapar endast nya problem och kan leda in i en ännu ondare skuldcirkel. Försök istället att samla dina gamla lån och dyra krediter med ett nytt och större lån, till exempel ett omstartslån. Det blir både billigare och enklare att hålla reda på.
 • Kasta dina kreditkort så långt bort du bara kan.
 • Planera en strikt men realistisk budget som du verkligen försöker leva efter. Här räknar du med alla dina inkomster och utgifter och titta sedan på vad du kan skära ner på som till exempel, telefonabonnemang eller onödiga prenumerationer. Kom ihåg att vara ärlig när det gäller vad du lägger pengar på, annars kommer en budget inte hjälpa dig.
 • Titta igenom dina kvitton eller kontoutdrag den senaste månaden och räkna ut hur mycket pengar du lagt på onödiga köp, som till exempel tidningar, kaffe på stan eller snacks. Här kommer du garanterat få en högre siffra än vad du trodde eftersom det trots allt är de små och spontana köpen som blir stora i slutändan. Försök att istället spara dessa pengar varje månad.
 • Skulle du ha skulder hos inkasso kan du kontakta dem och fråga om de skulle kunna skriva ner skulderna mot att du påbörjar avbetalningen. Det är faktiskt många fler inkassobolag än man tror som går med på detta om du haft långvariga skulder hos dem, så du förlorar trots allt ingenting på att försöka.
 • Efter att ha följt din budget och lyckats få lite marginaler i din ekonomi kan du kontakta kronofogden, om du har skulder hos dem, och fråga om ni kan komma överens om en realistisk avbetalningsplan som du kan hantera. Skulle din ekonomi vara i riktigt dåligt skick kan du ansöka om en skuldsanering, vilket fungerar lite som en sista utväg, och innebär att du måste leva på existensminimum i högst fem år eller till dess att din skuld är betald.
 • Kontakta din lokala skuldrådgivare och be om lite tips och motivation. De kan informera ytterligare om hur en skuldsanering går till och hjälpa dig komma fram till den bästa lösningen för just dig.
 • Har du inget jobb är detta såklart något du bör lägga mycket tid på att lösa. Leta jobb aktivt och försök att inte endast skicka e-post till arbetsgivarna eftersom mail ofta försvinner i mängden. Ring eller besök dem personligen istället. Det ger ett bättre intryck och kommer dessutom göra att de kommer ihåg dig bättre. Kolla även med företag som inte har jobbannonser ute, det kan hända att de ändå söker extra personal. Underskatta heller aldrig värdet av personliga kontakter, så kolla med vänner och bekanta om de vet om någon ledig tjänst. Varför inte använda dig av Facebook? Lägg ut en status och skriv att du behöver ett jobb snarast. Har du tur vet någon i ditt kontaktnät om något som kan vara intressant.
 • Är det så att du har en anställning vars lön inte är den bästa kan det också vara bra att leta efter nya tjänster eller ett extrajobb. Tack vare internet finns det en mängd olika jobb du kan utföra online som kan ge dig några extra tusenlappar i månaden.
 • Bostaden är en av de allra största kostnaderna vi har och är din bostad lite för dyr bör du se dig om efter en ny sådan. Varför inte flytta in med en vän eller kanske en familjemedlem till dess att dina skulder försvunnit? Det kan spara dig massvis med pengar varje månad.

När du fått kontroll på dina skulder

 • När du blivit av med dina skulder och din ekonomi är i återhämtningsfasen bör du i allra möjligaste mån hålla dig borta ifrån nya lån och krediter. När din ekonomi är god igen kan du naturligtvis ta både bolån och andra lån med en säkerhet, men var mycket försiktig med lån avsedda för konsumtion i framtiden.
 • Försök att spara ihop till en buffert så fort som möjligt efter att du blivit kvitt dina skulder. En buffert är en sparad summa som fungerar som ett skyddsnät om det skulle uppstå oväntade utgifter.