Förlängning av lån

Dela

Det finns ett hyfsat stort antal långivare som du kan förlänga ditt smslån hos om det skulle behövas, vilket innebär att du helt enkelt skjuter fram förfallodatumet. Vanligast är att man får förlänga sitt lån med högst en månad men hos många långivare får du göra det vid upprepade tillfällen.

Varför välja ett lån som kan förlängas?

I följande situationer kan det vara bra att ta ett lån hos en långivare som erbjuder förlängning av lån:

  • Om du har små marginaler. Gratislån.se anser att man helst inte bör låna alls om man har mycket små marginaler, men om du verkligen är i behov av ett lån bör du absolut ta ett lån som kan förlängas. Då kan du i värsta fall skjuta på förfallodatumet om någon oförutsedd utgift dyker upp istället för att riskera att inte kunna betala av på lånet alls.
  • Om du tar ett lån hos en långivare som endast erbjuder en mycket kort låneperiod, till exempel Vivus som bara erbjuder 30 dagars uppläggningstid men som gärna förlänger lånet åt dig om du vill.

Nackdelen med att förlänga lån

Okej, nu när du har sett vilka fördelar det finns med förlängningsbara lån ska vi visa dig baksidan av det hela också. Nackdelen är egentligen rätt så självklar egentligen: lån som förlängs blir såklart dyrare eftersom ränta och eventuella avgifter lägst till på din skuld för hela förlängningsperioden, och smslån har som bekant en relativt hög ränta. Det här kanske inte är hela världen om du bara lånat några tusenlappar och förlänger det i en enda månad men om du förlänger lånet om och om igen kan det blir riktigt dyrt, så var försiktig med det här.

Undvik att förlänga gratislån

Om du vill förlänga ett gratislån så finns det många långivare som går med på det. Eller snarare, det är många långivare som gärna ser att du skjuter på förfallodatumet eftersom de då börjar tjäna pengar på dig. Det är såklart inget konstigt att ett kreditbolag vill tjäna pengar (annars skulle de ju inte finnas) men för din egen del är det såklart dumt att förlänga ett gratis lån eftersom det då upphör att vara gratis. Om man förlänger ett gratislån får man normalt betala ränta även för den tid som annars skulle ha varit gratis, så skjut inte på förfallodatumet om du inte absolut måste.