Innan du lånar

Dela

Innan du tar ett smslån finns det en del saker du bör tänka på. Dessa saker är inte särskilt enkla att hålla reda på, särskilt inte om detta är ditt allra första smslån. I denna artikel kommer vi därför att lista våra allra bästa tips på saker du bör tänka på innan du tar ett smslån. Du hittar även en avdelning gällande saker du bör tänka på innan du tar ett gratis lån.

Vi vill inte att du ska hamna i tråkiga och dyra situationer på grund av onödiga missförstånd. Därför rekommenderar vi att du går igenom alla punkter innan du ansöker om ditt nästa smslån.

Tips innan du lånar – tänk på detta

 1. Det allra första du bör göra är att räkna ut hur mycket du har råd att låna. Detta gör du genom att se över din disponibla inkomst, det vill säga den inkomst du ”får över” efter att du betalt alla dina fast kostnader. På så sätt kan du snabbt se hur mycket du har råd att lägga på lånets avbetalning varje månad. Vad dock realistisk när du räknar och se till att ha goda marginaler.
 2. Fundera över om du verkligen är redo att leva lite snålare under lånets avbetalningstid. Om du inte känner att du vill uppoffra vissa vardagsnöjen, som till exempel luncher, shopping eller utekvällar, bör du inte låna. Risken för skuldsättning är då mycket större, eftersom du förmodligen kommer leva över dina tillgångar trots att du inte har råd.
 3. Hitta en smslångivare som erbjuder lån efter just dina behov. Behöver du till exempel ta ett större lån bör du vända dig till en långivare som erbjuder längre löptider. Rör det sig bara om någon tusenlapp bör du istället hitta en långivare som erbjuder den billigaste räntan.
 4. Ett lån är kan vara en bra lösning på ett tillfälligt problem, dock bör du aldrig se en räkning eller skuld som ett tillfälligt problem. Tar du ett lån för att betala av ett annat lån kommer du endast att hamna i en ond cirkel som oftast slutar med betalningsanmärkningar och Kronofogden.
 5. Om du har en oregelbunden inkomst, kanske på grund av ett vikariat eller en deltidsanställning, bör du vara försiktig när det gäller att låna. Vissa månader kan lönen vara på topp och vissa månader kanske du knappt tjänar någonting alls. Detta kan bli kämpigt om du har ett lån att betala tillbaka på.
 6. Är risken stor för att du blir arbetslös inom en snar framtid bör du såklart inte låna. Visst, rör det sig om ett litet lån med en kort avbetalningstid kan det ju funka, men lån med längre löptider bör du se upp med. Om du förlorar din inkomst är risken för skuldsättning mycket stor, särskilt om du har ett dyrt lån att betala tillbaka.
 7. Fundera över vad som kommer att hända om värsta tänkbara scenario inträffar. Kanske blir du plötsligt sjuk? Kanske förlorar ditt jobb? Kanske åker du på en enorm utgift som du inte räknat med? Vad händer då? Se till att ta hänsyn till alla situationer som kan uppstå och räkna med dem när du planerar inför ditt lån. Extra viktigt är detta om du planerar att låna en större summa.
 8. Behöver du ett låneskydd? Detta är en slags försäkring som ser till att lånet fortsätter att betalas under en viss tid om du ofrivilligt skulle bli av med din inkomst. Ett låneskydd kan vara en extra bra ide vid större lån.
 9. Välj inte ett lån som har en allt för lån löptid. Detta för att lånets räntekostnader då kommer bli dyrare än nödvändigt. Se dock även till att inte välja en för kort löptid eftersom du då kan få svårigheter att betala tillbaka i tid.
 10. Låna aldrig för att bekosta förbrukningsvaror, impulsköp och nöjen, som till exempel spel eller alkohol. Detta är sällan en bra ide och det är ju knappast kul att hamna i skuld på grund av en utekväll eller en spelrunda på ditt favoritcasino som ändå inte gav dig några pengar?

Innan du tar ett gratis lån

 1. Innan du tar ett gratis lån bör du se till att lånet saknar avgifter helt och hållet. Vissa lån som är räntefria kan till exempel ha uppläggnings- och aviavgifter, vilket du såklart inte är så sugen på att betala. Se därför till att lånet faktiskt är helt och hållet gratis.
 2. Även om lånet är gratis så måste du ändå kunna betala tillbaka lånet i tid. Tänk på att ett gratis lån oftast har en löptid på max 30 dagar och det kan vara kämpigt att betala tillbaka en större summa så snabbt. Se därför till att din ekonomi håller innan du ansöker om ett gratis lån.
 3. Förläng aldrig ett gratis lån! Gör du det kommer du inte endast behöva betala ränta för själva förlängningen, utan även för den period som egentligen skulle varit gratis. Med andra ord kommer ditt billiga lån snabbt bli väldigt dyrt.
 4. Om du länge letat efter en pryl som du nu hittar på rea kan det vara smart att ta ett gratis lån. Då behöver du inte låna mer än den summa som prylen kostar och du betalar snabbt tillbaka lånet när du fått din lön. Detta kan till och med spara dig pengar eftersom den nedsatta varan förmodligen kommer att öka i pris om du väntar med att köpa tills lönen kommer.
 5. Tänk på att du inte kan låna gratis mer än en gång hos långivare som har samma ägare. Vänder du dig till långivare som har andra ägare är det dock fritt fram att låna gratis flera gånger.