Kreditupplysning

Dela

En kreditupplysning tas alltid innan du blir beviljad ett lån. Det finns smslån utan UC, men detta är alltså inte synonymt med ett lån där ingen upplysning alls tas. Ett vanligt missförstånd bland folket men UC (Upplysningscentralen) är endast det ledande företaget inom kreditupplysningar som majoriteten av bankerna använder sig av.

Men vet du vilken information som egentligen finns med i den kreditupplysning som långivarna gör? Det ska Gratislån.se nu visa dig.

Anställning och årlig inkomst

Långivarna kan i kreditupplysningen se huruvida du har en fast anställning för tillfället och även din senaste deklaration. Är du anställd av ett företag som visar din årsinkomst i offentliga register, kan de även se hur hög din årsinkomst är i dagsläget.

Skulle det vara så att du tjänar mer idag än vad du gjorde senast du deklarerade, låt oss säga att du nyligen fått ett heltidsjobb medan du tidigare år varit deltidsanställd och därför tjänat mindre, kommer detta inte synas i upplysningen eftersom de går efter det föregående året. Du kan alltid komplettera dessa uppgifter med ett löneintyg från din nuvarande arbetsgivare om det skulle behövas.

Är det istället så att du har en väldigt låg inkomst men ändå är i behov av ett lån rekommenderar vi att du vänder dig till de långivare som har lite längre krav eller de som gör en bedömning utefter din personliga förmåga.

Levnadssituation

Din civilstatus och hur många personer som bor under ditt tak syns i upplysningen. Detta kan ha betydelse för huruvida du är en lämplig kandidat för ett lån eller ej. Det står om du är till exempel är:

  • Singel/sambo
  • Gift/frånskild
  • Änka/änkeman
  • Antalet barn/ungdomar i hushållet

Skulle du vara gift kan dina chanser öka att få ett lån tack vare din partner, det vill säga om denne har ett fast jobb, eftersom ett gift par anses ha en delad ekonomi. Har du istället barn eller ungdomar i hushållet som inte har någon inkomst alls kan det bli svårare eftersom din inkomst måste försörja flera personer. Fler inkomster inom hushållet leder helt enkelt till ökade chanser för ett lån.

Anmärkningar

Självklart syns dina tidigare anmärkningar också när en kreditupplysning görs. Skulle du ha anmärkningar är det tyvärr mycket svårt för dig att ta större lån, som privatlån, hyra bostad eller teckna olika typer av abonnemang. Är det ett smslån du är intresserad av finns det dock en hel del långivare som inte bryr sig om anmärkningar och istället tar hänsyn till din nuvarande ekonomiska situation.

Upplysningshistorik

Varje kreditupplysning som görs på dig registreras hos det upplysningsföretag som använts. Därför finns möjligheten att ansöka om ett lån utan UC, vilket innebär att ansökningen inte registreras hos Upplysningscentralen, utan hos andra mindre upplysningsföretag.

Detta kan vara gynnsamt för dig som planerar att ta ett större banklån i framtiden och inte vill att banken ska se alla de tidigare lån du tagit eller om du planerar att hyra en bostad och inte vill att hyresvärden ska ta del av den informationen, eftersom det kan få dem att ifrågasätta din kreditvärdighet.

Tidigare lån och skulder

Har du tagit andra lån eller krediter kan långivarna se detta i upplysningen också. Anledningen till detta är för att låneföretaget måste avgöra både dina inkomster och dina utgifter för att få en uppfattning om din återbetalningsförmåga.

Skulle det vara så att du har en skuld hos Kronofogden är det oftast väldigt svårt att få ett smslån. Men återigen, vänder du dig till en långivare som ser till din individuella förmåga kan det hända att du blir beviljad ändå. Ansökningarna är oftast gratis, så testa ändå.