Lån med säkerhet

Dela

I Sverige tar vi oftast lån som inte kräver en säkerhet, såsom privatlån och smslån. I stort sett är det bara när vi ska köpa en bostad eller ett fordon, till exempel en bil eller en MC, som vi tar ett lån med säkerhet. Idag är det dessutom många som bekostar sina bil- och MC- inköp med privatlån eftersom man då inte behöver slänga upp någon handpenning från egen plånbok och får köpa fordonet av vem som helst. Gratislån.se ska i alla fall visa dig vad du kan ha som säkerhet när du tar ett lån som kräver det.

Belåna bostaden

Bolån kräver alltid en säkerhet och det är bostaden som du köper för lånet som är bankens säkerhet. Det finns emellertid undantag när det gäller denna regel. Om du till exempel redan har en fastighet som inte är belånad (eller är lågt belånad) och ska köpa ytterligare en bostad kan du i bästa fall ha denna hastighet som säkerhet. Anta att du har en bostad vars marknadsvärde är på 5 miljoner kronor och den bara är belånad till 10 %, då kan den belånas med ytterligare 75 procentenheter så att belåningsgraden blir 85 % vilket är högsta möjliga belåningsgrad. Det innebär att den kan belånas med 3 750 000 kr, så om du ska köpa en bostad som kostar mindre än så kan du alltså ha din gamla bostad som säkerhet istället.

Låna med fordonet som säkerhet

Om du t ex ska köpa en bil med ett lån som kräver en säkerhet är det nästan alltid bilen du köper som är bankens säkerhet. Skulle du ha en lågt belånad bostad kan du eventuellt belåna den istället och ha bostaden som säkerhet, men det är inte så vanligt.

När du tar ett lån med bilen som säkerhet får du bra låna 80 % av vad bilen kostar och betala 20 % i handpenning själv. Om du inte har några sparpengar kan du alltid täcka det med ett privatlån, eller också betala summan med ett gratis smslån om bilen inte kostar mer än 30000 kr. 20 % av 30000 kr är ju 6000 kr vilket är storleken på det största gratislånet.