Låna med BankID

Dela

Tack vare att vårt samhälle blir mer och mer digitaliserat kommer man på allt fler smidiga lösningar när det kommer till lån, särskilt smslån. Nu för tiden kan du signera ditt låneavtal med BankID eller Mobilt BankID (e-legitimation) när du tar ett snabblån. Denna lösning gör att lånprocessen går mycket smidigare och framför allt mycket snabbare. Faktum är att det inte bara är smslångivare som använder sig av denna metod när det kommer till signering, en hel del banker har även börjat erbjuda detta alternativ, vilket är till stor fördel för låntagarna.

I denna artikel ska vi titta lite närmare på hur BankID fungerar, vilka fördelar det har samt hur du går tillväga för att skaffa det.

BankID – snabbare utbetalningar

Om man jämför de klassiska pappersavtalen som måste skrivas under med BankID:s smidiga signering kan man se en hel del skillnader, främst när det kommer till effektivitet. Skulle du ansöka om ett lån där ett pappersavtal måste skrivas under personligen kan du räkna med att det kommer ta upp till fyra, ibland fem, dagar extra innan du får ditt lån utbetalat. Detta eftersom avtalet måste skickas per post, signeras, skickas tillbaka och därefter betalas lånet ut.

Med signering via BankID kan du istället få pengarna redan inom en till två dagar, om du ansöker om ett lån hos banken. Ansöker du om ett snabblån och legitimerar dig med BankID kan du få dina pengar redan samma dag, under förutsättning att långivaren har samma bank som dig och erbjuder direktutbetalningar.

Här kan du skaffa BankID

BankID hittar du hos alla svenska storbanker och även mindre banker som till exempel ICA-banken, Ikano Bank, Danske Bank, Länsförsäkringar Bank och Skandiabanken. För att få tillgång till BankID:t på din mobil, surfplatta eller dator måste du alltså bli kund hos någon av dessa banker.

Ladda ner BankID till din dator

Har du blivit eller om du redan är kund hos någon svensk bank är det dags att ladda ner ditt BankID. Detta gör du på följande vis:

  • Gå in på din dator och logga in på din internetbank.
  • Leta efter en länk som heter ”beställ BankID” i menyerna. Den kan ligga under exempelvis ”tilläggstjänster” eller liknande.
  • Följ de anvisningar som ges för att ladda ner BankID:t i din dator. Därefter får du välja en kod eller ett lösenord. Kom ihåg att inte välja ett som är allt för enkelt! Detta är viktig tjänst och skulle fel person komma åt ditt lösenord kan det gå illa.
  • Efter att ditt BankID är installerat och klart kommer det startas automatiskt varje gång du utför ett ärende som kräver att du ska signera med e-legitimation.

Ladda ner Mobilt BankID

Eftersom majoriteten av oss idag använder en smartphone är det tacksamt att BankID även erbjuds till mobilen. Detta gör att du både kan ansöka om lån via mobilen, men även flytta pengar mellan konton och betala räkningar. Såhär laddar du ner ditt Mobila BankID:

  • Gå in på App Store, Google Play eller Windows Store (beroende på vilken typ av smartphone du har) och ladda ner BankID-appen.
  • Logga in på internetbanken i din dator, beställ tjänsten Mobilt BankID och följ instruktionerna.
  • Starta Mobilt BankID på din smartphone och ange den kod du fått av banken. Välj därefter en pinkod, gärna en svår sådan.
  • Klart! Nu är det bara att använda ditt BankID, antingen på datorn eller i mobilen, varje gång du behöver signera något via e-legitimation. Ett otroligt snabbt och smidigt sätt som garanterat kommer spara dig tid och energi.