Låna pengar utan säkerhet

Dela

De flesta lån och krediter för oss privatpersoner kräver ingen säkerhet, det är i stort sett bara bolån och vissa fordonslån som gör det. I dessa fall måste du ha bostaden eller bilen som säkerhet för lånet. Om du vill låna pengar utan säkerhet finns det flera olika lån och krediter att välja på och så här ser de ut.

Privatlån

Privatlån, eller blancolån som det ibland kallas, är ofta det första många tänker på när man talar om att låna pengar utan säkerhet. De flesta privatlån har en lånesumma på 10000 – 350 000 kr och läggs normalt upp på 1 – 12 år.

  • Privatlån passar bra om du vill låna en lite större summa som du kan lägga upp på flera år, t ex om du ska köpa heminredning, renovera ditt hem eller köpa dyrare hobbyprylar såsom båt eller en fin kamerautrustning.
  • Privatlån passar även bra för bil- och motorcykelinköp.
  • Är ett bra val om du vet exakt hur mycket du behöver låna.

Smslån

Smslån är också ett lån utan säkerhet men det är betydligt mindre och har en kortare avbetalningstid än privatlån.

  • Om du vill ta ett lån på bara några tusenlappar är smslån ditt enda alternativ eftersom inga privatlån är så små.
  • Smslån är också ditt enda alternativ om du behöver låna pengar snabbt eftersom inga andra lån betalas ut redan samma dag, ibland redan inom en kvart.
  • Om du vill låna gratis är det också bara smslån som gäller. För närvarande finns det gratislån på 500 –  6000 kr som har en löptid på upp till 30 dagar.

Kontokredit

En kontokredit är en kredit som är knuten till ett konto som har ett visst kreditutrymme. Om du har en kontokredit får du plocka ut hur lite eller hur mycket du vill från den så länge du inte överskrider ditt kreditutrymme och du betalar bara ränta för det du har tagit ut.

  • En kontokredit är ett bra val om du vill ha lite extrapengar som du kan ta av om det skulle behövas.
  • Är också ett bra val om du inte vet exakt hur mycket du behöver låna eftersom du bara betalar ränta för det du plockar ut.

Kreditkort & betalkort

Ett kreditkort fungerar ungefär som en kontokredit, du får ett visst kreditutrymme och betalar bara för den kredit du utnyttjar, men krediten är knuten till själva kortet istället för ett visst konto. Det finns även något som kallas för betalkort (som ofta förväxlas med kreditkort) och det funkar ungefär som ett kreditkort. Den stora skillnaden är att du får en faktura hemskickad för alla dina köp en gång i månaden och om du betalar hela fakturan behöver du inte betala någon ränta alls, det är bara om du väljer att delbetala som du får göra det.

  • Betalkort är ett utmärkt alternativ för dig som vill kunna få en räntefri kredit gång på gång.
  • Betalkort och kreditkort passar bra för dig som behöver lite extrapengar ibland.