Om du får betalningssvårigheter

Dela

Naturligtvis ska du inte ta ett lån om du inte är säker på att du har råd att betala tillbaka på det. Du ska till exempel inte ta ett privatlån med avbetalning på flera år om du vet att din anställning ligger i riskzonen eller ta ett smslån om du arbetar på timme och inte vet hur mycket du kommer att tjäna nästa månad. Men även om man är ansvarsfull finns det ju alltid en risk att man får betalningssvårigheter ändå. Du kanske helt oväntat blir arbetslös eller sjukskriven under en längre tid och sådant kan du ju knappast rå för.

Gratislån.se ska här visa dig vad som händer om du får svårt att betala tillbaka på ditt lån och hur du bör göra för att minska skadeverkningarna.

Du får en påminnelse

Det första som händer om du inte reglerat din senaste räkning är att du får en påminnelse, ibland får man till och med två påminnelser. Oftast tillkommer en påminnelseavgift och om du fortfarande inte kan betala din räkning hamnar den med all sannolikhet hos ett inkassobolag.

Tips: Redan här bör du göra allt för att reglera din skuld. Försök att bita ihop och lev riktigt snålt under hela månaden så att du kan betala, eller i värsta fall: sälj något av värde hur tråkigt det än är. Faktum är att din skuld blir ännu större annars.

Skulden går till inkasso

När skulden har hamnat hos ett inkassoföretag är det de som har ansvaret för att driva in din skuld, de kommer att skicka ut nya räkningar och betalningsuppmaningar till dig och eventuellt kontakta dig per telefon. Din skuld kommer att saltas med en inkassoavgift på 180 kr och för varje månad du inte betalar din skuld fortsätter räntan att ticka. Det är nu det börjar bli riktigt kostsamt och skulden bara växer och växer, det är extra illa om det bara handlade om ett litet smslån från början.

Tips: Nu är det hög tid att du biter ihop och lever snålt, och om det inte hjälper bör du sälja din bil om du har någon eller något annat som du kan reglera skulden med. Vi vet att det inte är kul alls men om skulden hamnar hos kronofogden finns det risk för att du tvingas sälja din bil ändå när de gör en utmätning. Det är nämligen så att du kan tvingas sälja allt du har av värde om det är det som krävs för att täcka din skuld.

Skulden hamnar hos kronofogden

Kronofogden är din skulds sista instans. Här kommer den att finnas kvar till den dag du har reglerat skulden och du får en betalningsanmärkning som gör livet svårt för dig. Du kommer att få problem att ta ett nytt lån, hyra en lägenhet, teckna ett abonnemang och sluta andra avtal. Hos kronofogden kommer din skuld att växa ytterligare på grund av avgifter och tickade ränta och varje gång kronofogden gör ett misslyckat utmätningsförsök får du en ny betalningsanmärkning. Om de lyckas mäta ut din lön eller tvinga dig att sälja något du äger och skulden regleras kommer betalningsanmärkningen ändå finnas kvar i tre år efter att du fick den.

Tips: Dölj inget du har av värde för då kommer dig skuld att bli löjligt stor och du blir aldrig fri från nya betalningsanmärkningar om utmätningar görs med jämna mellanrum.