Privatlån

Dela

Privatlån är egentligen samma sak som det som brukar kallas för blancolån. Anledningen till att de flesta långivare kallar detta lån för privatlån istället för blancolån är att man vill understryka att lånet vänder sig till privatpersoner. Privatlånet vänder sig alltså till privatpersoner, men det kännetecknas även av att det inte kräver någon säkerhet och att det ska användas för konsumtion. Nu ska du få veta mer om vad ett privatlån är för något här på gratislån.se

Så mycket får du låna

Ett vanligt privatlån brukar ha ett lånebelopp på 10 000 – 350 000 kr, men det finns långivare som erbjuder mindre privatlån än så och det finns även de som har en högre minimumgräns.  Det finns också privatlån som har ett lägre maxbelopp. Ett privatlån passar därför bra för de flesta inköp, även om du ska köpa en bil, en MC eller en båt.

Så länge får du låna

Ett privatlån har normalt en uppläggningstid på 1 – 12 år. Det finns emellertid banker och andra långivare som inte lägger upp ett privatlån på kortare tid än 2 år, och det finns privatlån vars maximala uppläggningstid är på 6 – 10 år. Numera finns det faktiskt även privatlån som du kan lägga upp på hela 15 år.

Utbetalning

Oftast får du svar på ansökan på en gång när du ansöker om ett privatlån på nätet, och om din ansökan är beviljad får du antingen signera låneavtalet på nätet eller så får du hem ett låneavtal som du skriver under och skickar tillbaka. När långivaren har fått ditt underskrivna avtal tar det 1 – 3 bankdagar tills du har fått ditt privatlån utbetalt.

Avbetalning

Du betalar oftast tillbaka på privatlånet månadsvis via autogiro. Det finns många långivare som kan ge dig en eller flera avbetalningsfria månader om året om du har skött dina tidigare inbetalningar. Avbetalningsfria månader kan vara guld värda de månader då din ekonomi kanske är lite ansträngd, till exempel inför julen eller under semestern.

Vilka krav ställs på dig?

Ålder

Du måste vara minst 18 år, men det finns också långivare som kräver att du är minst 20 år gammal.

Inkomstkrav

Många långivare gör en individuell bedömning och kräver således ingen minimuminkomst, medan andra kräver att du tjänar minst 100 000 – 200 000 kr/år

Betalningsanmärkningar

Det är svårt att få ett privatlån om du har betalningsanmärkningar, men det finns några få långivare som kan bevilja privatlån trots betalningsanmärkning, i alla fall om du har en borgenär.

Övriga krav

Du måste vara skriven i Sverige sedan något år tillbaka och ha ett svenskt bankkonto.