Risker med smslån

Dela

Man skulle kunna säga att smslånets fördelar är dess nackdelar. Några av de största fördelarna med smslån är att de betalas ut så snabbt, att de ska betalas tillbaka snabbt så man blir av med dem och att de ofta är flexibla när det gäller återbetalningstid. Och det är just dessa saker som gör att folk i värsta fall kan bli skuldsatta.

Det finns alltså vissa risker med smslån som Gratislån.se här tänkte uppmärksamma och visa hur du undviker.

Risken med snabba utbetalningar

Ett smslån kan betalas ut inom en kvart om du använder dig av samma bank som långivaren och det är ju suveränt om man behöver låna pengar snabbt, det kanske är så att något i hemmet har pajat och måste ersättas. Men eftersom lånet är så snabbt finns det även risk för att man tar ett sådant här lån för att täcka ett impulsinköp eller för att bränna pengar på krogen. Det enda sättet att undvika denna risk är att helt enkelt vara vuxen och mogen nog att avstå från impulsinköp. Det är ditt val och ingen annans, det är ingen som tvingar dig att ta ett lån.

Risken med snabb återbetalning

Den förmodligen största risken med smslån är inte räntan, för vi tror inte att det är så mycket svårare att betala tillbaka t ex 2050 kr (om räntan varit löjligt låg) istället för 2300 kr, utan snarare den korta avbetalningstiden. Det är inte alla som kan slänga upp kanske 2000 eller 3000 kr efter bara en månad, så du bör tänka dig för innan du tar ditt lån:

  1. Gör en kalkyl över dina inkomster och utgifter innan du lånar och om det verkar bli svårt att betala tillbaka på lånet ska du inte ta det.
  2. Välj inte en alltför kort återbetalningstid. Det är trots allt bättre att lägga upp lånet på 2 månader istället för på 1 månad och betala några hundringar extra för det än att inte kunna betala tillbaka i tid.
  3. Om du är osäker på om du kan betala tillbaka i tid och absolut måste ta ett lån ska du välja en långivare som tillåter att du skjuter upp förfallodatumet. Tänk bara på att det kan bli ganska dyrt.
  4. Skulle du vilja ta ett gratis lån är det extra viktigt att veta att du kan betala tillbaka ditt lån i tid för om du inte gör det får du betala ränta för hela låneperioden.

Risken med flexibel återbetalningstid

Många långivare erbjuder förlängning av smslån vilket innebär at du kan skjuta på förfallodatumet minst en gång, vissa tillåter att du gör det massor av gånger. Visst är det bra att man kan skjuta på förfallodatumet om det skulle knipa, men det är verkligen inte bra att göra det om man inte måste. Om du skjuter på förfallodatumet en gång kanske det inte är hela världen men om du gör det gång på gång blir lånet riktigt dyrt, så undvik det!