Lån som student

Dela

Även om du studerar och din inkomst består av studiemedel finns det möjlighet för dig att ta ett smslån. Du kanske inte får låna några större summor men nog mycket för att till exempel byta ut en viktig vitvara eller köpa en ny elektronisk pryl till ditt hem.

Nedan ska vi titta lite närmare på vad som gäller när du som är student önskar ta ett smslån.

Låga krav tillåter studenter att låna

Eftersom smslångivare har ganska låga krav när det kommer till lånekandidater är det oftast inga problem att låna, trots att du är student. Skulle du studera samtidigt som du jobbar extra vid sidan av eller jobbar heltid under hela sommaren, är möjligheterna mycket goda när det kommer till att få låna. Detta eftersom långivarna inte har särskilt höga krav när det gäller inkomst.

Dessutom räknas faktiskt även ditt studiebidrag som en inkomst, så skulle du inte ha någon anställning alls finns det ändå en viss chans att du kan bli beviljad ett lån. Att ansöka är kostnadsfritt, så det skadar ju knappast att försöka!

Att tänka på när du smslånar som student

Att låna är tyvärr aldrig riskfritt och det finns en hel del saker att tänka på inför ett lån, oavsett vilken storlek lånet har. Detta gäller inte minst dig som är student, eftersom du redan förmodligen lever på en något begränsad inkomst. Nedan ska vi ge dig några viktiga saker att ha i åtanke innan du tar ett smslån som student.

  • Låna aldrig för att finansiera fest eller andra nöjen. Har du inte råd så har du inte, det är inte svårare än då. Att ta ett lån för att ha råd med en utekväll med kompisarna kan verka som en snabb och smart lösning för stunden, men kom ihåg att du alltid kommer behöva betala räkningen i slutändan. Och inte vill du väl betala ränta på din drink?
  • Du kan spara pengar när du lånar pengar. Låt säga att du behöver en ny diskmaskin och du precis hittat den perfekta diskmaskinen som dessutom är nedsatt i pris. Dock har du inte råd att köpa den just nu. Skulle du ta ett gratis smslån kan du faktiskt spara pengar på att köpa varan direkt, eftersom varan förmodligen stigit i pris tills du fått pengar på kontot och du endast betalar tillbaka den exakta summan du lånat.

Kreditkort för studenter

Just när det gäller studenter finns det även andra bra kreditlösningar, som Mecenat Mastercard till exempel. Detta kreditkort, som endast är tillgängligt för studenter, tillåter dig att samla alla de inköp du gör under en månad på en faktura som du sedan kan välja att betala direkt eller dela upp över en längre tid. Innan du kan börja använda ditt kort måste du ansöka om ett kreditutrymme på antingen 5 000, 10 000 eller 15 000 kr och denna gräns får du inte överskrida.
För många kan ett kreditkort låta riskabelt och för en del kanske till och med farligt, med tanke på det dåliga rykte kreditkorten fått den senaste tiden. Vi har säkert alla någon gång hört talas om någon som maxat sina kreditkort och hamnat i stora skuldträsk. Men att använda sig av Mecenat Mastercard kan vara ett bra sätt att hålla koll på kostnaderna också, under förutsättning att man är ansvarsfull och försiktig. Att ha en gräns att förhålla sig till kan istället göra att man noggrant planerar sina inköp, håller sig borta ifrån impulsköp och kan sätta ihop en rimlig budget.