Tips innan du lånar

Dela

Innan du tar ett lån, oavsett det handlar om smslån eller något annat lån, bör du vara säker på att du kommer att kunna betala tillbaka på lånet för annars kan du få stora problem med inkassobolag och kronofogden. För att du inte ska hamna i en sådan situation ska vi på Gratislån.se ge dig några tips på vad du bör tänka på innan du lånar.

Sju tips på vad du bör tänka på innan du lånar

  1. Titta på dina inkomster. Om du har en fast månadsinkomst är det såklart inga problem att veta hur mycket man drar in i månaden, men om du arbetar extra eller arbetar på timme blir det lite svårare. När du kalkylerar på din inkomst innan du lånar bör du i sådana fall göra din uppskattning efter den lägsta månadsinkomst du brukar ha. En tillräckligt bra inkomst är a och o när du ska ta ett lån.
  2. Titta på dina räkningar. Ta med alla dina räkningar i kalkylen och glöm inget för ofta har man större utgifter än vad man tror, till exempel utgifter för hyra, el, mobilabonnemang/kontantkort, bredband, tidningsprenumerationer, filmabonnemang, krediter, lån, antivirusabonnemang och mycket annat. Om du har alltför många räkningar i förhållande till din inkomst kan det bli svårt att betala tillbaka på ett lån.
  3. Titta på andra månadsutgifter. Kolla på din internetbank hur mycket du brukar göra av med per månad, på mat, nöjen och hobbies och slå ihop de beloppen. Om du är dyr i drift kan det kanske vara svårt för dig att ta ett lån.
  4. Kan du skära ner på något? Om du inte får något över efter att du har dragit av utgifterna från inkomsterna bör du antingen inte ta ett lån eller så bör du fundera på vilka utgifter du kan skära ner på och hur mycket du i sådana fall får över. Om kalkylen nu håller bör du följa din nya budget till punkt och pricka om du ska ta ett lån.
  5. Är din inkomst stabil? Om du har en fast anställning, men det lutar åt att flera på företaget kommer att sägas upp bör du inte ta ett lån. Okej, om du har en bra A-kassa och tar ett litet smslån så brukar det inte vara några större problem. Du bör inte heller låna om du jobbar extra eller jobbar på timme och inte alls vet om du kommer att få något jobb de kommande månaderna.
  6. Låna inte för att bekosta ett annat lån. Nej, du bör inte låna nya pengar för att ha råd att betala på ett gammalt lån för då finns det risk för att du kommer att hamna i en riktigt ekonomisk knipa.
  7. Låna inte till spel och fest. Du bör aldrig låna pengar för att bekosta spel om pengar, det kan bli förödande. Helst bör du inte heller låna för att kunna gå ut på krogen för att festa för det gör krognotan mycket dyr i längden, såvida du inte tar ett gratis sms lån.