Undvik skuldfällan

Dela

Tyvärr är det många som har dragit på sig stora skulder idag, inte minst på grund av olika typer av lån. I början av året hade mer än 420 000 personer skulder enligt kronofogdens register. Den totala skulden låg då på över 72 miljarder kronor, vilket faktiskt är en ökning med 0,4 % (ca 1,6 miljarder kronor) jämfört med det föregående året. Detta är alltså endast statistik över privatpersoners lån, företag är inte inräknade. Ett helt hav av skulder med andra ord!

Gratislån.se ska nu sammanställa en liten guide för dig som vill hålla dig undan onödiga anmärkningar och stora skulder.

Ifrågasätt din betalningsförmåga

Det allra viktigaste innan du tar ett lån är att du faktiskt är realistisk och ärlig mot dig själv. Kanske det allra viktigaste och bästa tipset. Klarar du verkligen att betala tillbaka de pengar du lånat under den gällande löptiden? Om inte, bör du hålla dig borta ifrån lån, eftersom kostnaden kommer att bli mycket dyrare än vad du räknat med ifrån början. Med andra ord är det en säker väg i riktning mot skuldhavet.

Kom ihåg att kostnaden på ditt lån endast är beroende på din egen betalningsförmåga. Betalar du tillbaka i tid behöver ditt lån inte kosta många kronor extra, men kan du inte det blir räkningen dyrare och dyrare.

Var förberedd på det värsta

Lägg undan pengar till en buffert. Detta är alltså en summa som hjälper dig vid oförutsedda kostnader och man brukar sätta omkring tre månadslöner som riktmärke över hur stor bufferten bör vara. Detta för att du ska kunna leva en viss tid om du plötsligt skulle stå utan jobb. Många skulder hade kunnat lösas om fler människor haft en buffert som ett skyddsnät.

Har du en hög månadsinkomst men ändå lever på en tajt budget, kanske för att du har ett dyrt bolån eller liknande, kan det vara bra att teckna en inkomstförsäkring ifall det skulle uppstå en plötslig förändring av din jobbsituation som påverkar din inkomst.

En annan viktig sak som många inte tänker på är att gå med i A-kassan i tid. Skulle du helt oväntat förlora ditt jobb och därmed din inkomst finns det extra stor risk att du blir skuldsatt och då kan arbetslösersättningen vara en räddning.

Samla dina lån

Är det så att du har många olika dyra lån och krediter varje månad, kan det vara smart att samla alla lån hos en och samma bank. Med detta menas att du tar ett nytt privatlån för att betala av dina gamla lån och kallas även skuldfinansiering. Inte nog med att det blir enklare för dig att hålla reda på månadskostnaden, utan du kan även få en lägre ränta samt längre återbetalningstid.

Se över dina utgifter

En stor utgift som brukar ta upp en stor del av månadskostnaderna för människor idag är faktiskt telefonräkningar. Se över hur din användning av sms, samtal och surf ser ut månadsvis. Kanske kan du hitta ett kontantkort eller abonnemang med en fast månadskostnad som kan hjälpa dig spara pengar.

Se över andra utgifter som du kanske kan få bort. Använder du din hemtelefon? Om inte, kan du spara några slantar på att avsluta den tjänsten. Har du det billigaste elavtalet? Om inte, byt. Klarar du dig på en lägre hastighet på ditt bredband? Om du gör det, nedgradera paketet och spara pengar. Detta kan minska dina utgifter rejält varje månad.

Var noggrann med dina utgifter

Försök att alltid betala inköpen du gör med pengar ifrån din egen ficka och håll dig borta ifrån farliga impulsköp. Planera inköpen noggrant, men skulle det vara så att du kanske hittar en ny diskmaskin på rea, som du faktiskt behöver då din är trasig och du ännu inte fått din lön, kan ett lån vara en smart lösning. Och kom ihåg kanske den viktigaste regeln av dem alla – ta aldrig ett nytt lån för att betala av ett annat!

Att betala sina räkningar direkt man får dem har endast fördelar. Dels slipper du få onödiga extraavgifter om du väntar med betalningen och dels är det en onödig stress som ligger över dina axlar. Dessutom är det enklare att veta hur mycket du har kvar att ”spendera” om du sållar bort alla fasta utgifter först.

Kontakta en rådgivare

Börjar du få det kämpigt när det gäller att betala alla dina räkningar och inte vet vart du ska vända dig för att få hjälp, har alla kommuner en budget- och skuldrådgivare som kan vägleda dig.