Vanliga frågor

Dela

Är ett gratis lån verkligen helt gratis?

Ja, gratis lån är verkligen helt gratis. På gratislån.se presenterar vi bara gratislån som inte har någon ansökningsavgift, uppläggningsavgift eller andra dolda avgifter. Du betalar tillbaka exakt det du lånar.

Vad tjänar långivaren på att jag lånar gratis?

Ingenting i korta loppet, men i långa loppet får de nöjda kunder som återvänder och då tjänar de pengar. Det är det som är långivarens tanke. Om du lånar gratis och inte återkommer har de förlorat pengar på att låna ut till dig, men det är inget du behöver ha dåligt samvete för.

Får jag ta ett gratis lån om jag har betalningsanmärkningar?

Ja, om smslångivaren normalt beviljar lån trots betalningsanmärkningar. Reglerna är dessamma som för ett vanligt smslån. ViaConto, till exempel, kan bevilja gratis lån trots betalningsanmärkningar.

Hur mycket måste jag tjäna för att ta ett gratis lån?

Det beror på långivare. Vissa långivare har ett inkomstkrav på minst 24 000 – 50 000 kr/år men du behöver inte ha en fast anställning medan andra långivare gör en individuell bedömning, vilket innebär att de inte har ett minimumkrav på inkomst.

Vad händer om jag inte kan betala tillbaka i tid?

Det skiljer sig lite åt mellan olika långivare som erbjuder gratis lån. De flesta erbjuder en förlängning av lånet så att du får en lånetid som motsvarar den maximala lånetiden för lånets storlek, men då är lånet inte gratis längre. Vivus, till exempel, erbjuder utan problem förlängning av lånet om du inte kan betala tillbaka i tid, men då får du betala du för det. Ta alltid reda på vad som gäller för ditt gratislån innan du tar det eller ännu hellre: låna aldrig gratis om du inte är säker på att du kan betala tillbaka i tid.