Avbetalningsplan

Dela

Ibland händer det att man helt enkelt inte klarar att betala av sitt lån i tid. Detta kan ha flera anledningar, kanske har du plötsligt blivit långtidssjukskriven eller kanske har du blivit av med jobbet ifrån ingenstans. Utan en stabil inkomst kan det vara kämpigt att betala av ett lån. Efter att lånets löptid passerat och du åkt på både dröjsmålsränta samt påminnelseavgifter går skulden vidare till antingen inkasso, ett factoringbolag och därefter till kronofogden. Troligtvis blir följden en betalningsanmärkning och i allra värsta fall en skuldsanering.

Som tur är kan man oftast komma överens om en avbetalningsplan tillsammans med skuldägaren om du inte klarar av betalningen. I denna artikel ska vi titta närmare på avbetalningsplaner och hur en sådan kan hjälpa dig ur kniviga ekonomiska situationer.

Avbetalningsplan – så fungerar den

Man kan säga att en avbetalningsplan gör det möjligt för dig att delbetala din skuld om du inte har möjlighet att betala allt på en och samma gång. Skulle du ha ekonomiska svårigheter kanske du inte kan betala av några större belopp på din skuld, men du kan åtminstone betala lite åt gången. Hellre lite än ingenting alls. Med andra ord tillåter en avbetalningsplan dig att bli av med din skuld i en takt som din nuvarande ekonomi klarar av.

Bestäm själv hur mycket du kan betala

Låt säga att du under en tid inte kunnat betala av alls mycket på din skuld varje månad. Plötsligt mottar du en större summa, du kanske vinner på ett spel eller får tillbaka på skatten. Då kan du betala av din resterande skuld direkt, vilket verkligen är att rekommendera.

Skulle din månadsinkomst öka, du kanske lyckats skaffa ett extrajobb, kan du även höja det belopp som du betalar tillbaka varje månad med hjälp av din avbetalningsplan. På så sätt kan du bli av med skulden i en snabbare takt.

Här kan du få en avbetalningsplan

  • Hos inkasso. Här är det allra vanligast att man kommer överens om en alternativ betalning för att du ska bli av med din skuld snabbare. Inkasso är oftast mycket tillmötesgående då även de vill driva in skulden så snabbt som möjligt. Kontakta dem i tid och förklara hur din situation ser ut.
  • Hos ett factoringbolag. Även här är det relativt enkelt att komma överens om en avbetalningsplan. Se bara till att kontakta företaget i tid, annars kan din skuld både växa sig större och hinna hamna på kronofogdens bord.
  • Hos kronofogden. Kronofogden avgör endast om en avbetalningsplan är ett alternativ när det gäller statliga skulder. I övriga fall är det upp till den ursprungliga skuldägaren att avgöra om du bör bli beviljad en avbetalningsplan hos kronofogden.

Om du slarvar med din avbetalningsplan

Skulle det vara så att du bryter mot den avbetalningsplan som du och skuldägaren kommit överens om kan du bli tvungen att betala resterande skuldbelopp på en gång. Eftersom du var i behov av en avbetalningsplan ifrån början antar vi att din ekonomi förmodligen inte kommer klara detta. Med andra ord är det viktigt att du alltid försöker hålla dig till den plan du fått.

Skulle du märka att det börjar bli kämpigt med avbetalningen bör du kontakta skuldägaren omgående och försöka komma överens om en lösning. Kanske kan du få minska din månadsbetalning ytterligare.