Krav vid smslån

Dela

Är du intresserad av att ta ett snabbt lån finns det såklart en del krav som måste uppfyllas, trots att kraven för ett smslån är avsevärt lägre jämfört med andra lån. Detta betyder ju dock inte att de är helt kravlösa.

Självklart varierar kraven en hel del mellan olika långivare, du kan hitta företag som erbjuder lån trots att du har en mycket låg inkomst eller om du skulle ha en tidigare betalningsanmärkning. Vissa gör en individuell bedömning av din ekonomiska situation och din återbetalningsförmåga innan de avgör om du är en lämplig kandidat för ett lån.

Här är några av de allra vanligaste kraven för att få ta en smslån.

Åldersgräns och bosättning

Självklart finns det krav på att du som lånar ska vara myndig. Dock kan ålderskravet ändå skilja sig en del mellan olika låneverksamheter. Att du ska vara 18 år är allra vanligast, men vissa kräver att du har fyllt 20, ibland 21 år.

Vilken åldersgräns som gäller kan också bero på det lånebelopp kunder önskar ta. Vid ett lägre lån till exempel, kan det räcka om du är 18 år, medan ett större lånebelopp kräver att du har en högre ålder.

Du måste dessutom vara svensk medborgare och ha en fast adress.

Inkomster

För att få ta ett smslån måste du ha en inkomst. I många fall behöver den inte vara särskilt stor och kan faktiskt bestå av till exempel studiemedel eller pension. Det finns sällan krav på att du måste ha en fast anställning vid ett smslån och det är inte ofta en långivare kräver att du ska tjäna mer än 50 000 kr per år.

Många använder sig av en så kallad individuell bedömning istället för att ha ett krav på inkomst. Där tas alla dina utgifter och inkomster in i beräkningarna när de avgör om du har en god återbetalningsförmåga eller inte.

Inkomstkällor

Som vi nämnde tidigare behöver du inte ha någon fast anställning om du är intresserad av att ta ett smslån. Det kan räcka med att du till exempel vikarierar eller jobbar lite extra, men skulle du vara helt utan jobb kan du ändå vara en lämplig kandidat för ett snabblån. Det är nämligen så att långivarna tar hänsyn till alla typer av inkomster, så lever du på pension eller studiemedel är det inga problem för dig att få ett snabbt lån.

Skulle du vara arbetslös eller sjukskriven under en längre tid kan det emellertid vara lite svårare att få ett smslån men det skadar aldrig att ansöka. Dessutom är ansökningarna i de flesta fall gratis. Det kan vara så att du blir beviljad ett lån, trots att din enda inkomst är A-kassa, så länge din ersättning inte slutar under själva låneperioden.

Betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning behöver inte alls vara ett problem för dig som vill ta ett smslån. Visst finns det en mängd långivare som inte accepterar att man har en anmärkning i sitt register men en mängd olika låneverksamheter tillåter det.

Det kan dock finnas krav när det gäller de tidigare anmärkningarna.

  • De får inte vara för många i antal.
  • Du får oftast inte ha dragit på dig några anmärkningar inom det senaste halvåret.

Att erbjuda möjlighet till lån, trots att man har en betalningsanmärkning, tycker vi ändå är vettigt eftersom den anmärkning du fick för ett år sedan inte nödvändigtvis behöver spegla din nuvarande ekonomi.

Tidigare skulder

Har du pågående ärenden hos kronofogden är det tyvärr mycket svårt för dig att ta ett smslån. Det är ju inte helt omöjligt och man kan som sagt alltid testa, men är det så att du redan har ett skuldsaldo hos kronofogden bör du verkligen hålla dig borta ifrån att ta nya lån. Det kan leda dig rakt ner i skuldträsket och där vill du inte vara. Få istället ordning på din ekonomi innan du tar ett nytt lån, för din egen skull.